Храненето и човешката природа

Храненето и човешката природа

Храненето е много важен и съществен компонент за природата на човека. Това го знае всеки. Знае се и като цяло, какво е препоръчително да ядем, и какво не е. Има много спорни моменти по тази тема и нашата задача тук не е да защитаваме една или друга теория. Всеки сам трябва да прецени за себе си. Целта ни е друга, и тя е да разберем, какво действително е необходимо на човешкото тяло за адекватното му функциониране спрямо това, което изначално му е зададено като биологични настройки.  И не на последно място – какво да направим, за да му го осигурим в най-голяма степен при съвременните условия на живот:

  1. Пълноценното хранене включва преди всичко разнообразна и балансирана храна. Какво означава това: прием на максимален набор от необходими нутриенти, които да задействат всички аспекти за пълноценно функциониране на органовите системи. И най-вече на мозъка като основен регулатор на жизнените процеси.
  2. Храненето трябва да бъде правилно разпределено през деня – и тук също ще споменем, че има привърженици на различни теории. Изначалната човешка ДНК е структурирана така, че да получава хранителни вещества с минимален прием на храна, съответно, има процеси, които регулират „складирането на хранителни запаси“ от организма. Природата е създала човека да може да оцелява при всякакви условия. Твърде честият прием на храна води до обратния ефект – отслабване, впоследствие и отмиране на природните, генетични дадености на организма на принципа „което не се използва, то атрофира“. Можем да направим аналог със закаляването, чиято цел е придобиването на устойчива, независима от външните условия терморегулационна функция на организма в неестествените за човека като билогично същество условия, в които повечето от нас живеят днес: ако този естествен механизъм не се поддържа, човек губи способността си да се приспособява към промените на средата. Или друг пример: мускулите на тялото, с които всички знаем, какво се случва, ако не бъдат достатъчно и адекватно тренирани. Нашата биология, поне на този етап, не е успяла да навакса темповете на бързия техногенен растеж, и в днешните условия на съвременната цивилизация ние трябва да се стараем максимално да „имитираме“ естествения начин на живот на човека спрямо заложените му природни механизми, ако искаме да сме здрави и енергични. Затова, спрямо тези изначални дадености е желателно храненията да не са повече от 3 пъти дневно. Формулата „по често и по малко“ не съответства на нашата природа. А като количество? То би следвало да се определя от т.нар. „ситост“ – не случайно ни е дадена като противоположност на глада. Тя ни дава ясен индикатор, кога да спрем. Въпросът е, че човек не се вслушва в нея, защото или се стреми да „се запаси“, т.е., да се нахрани добре, или е твърде зает от странични шумове и въздействия, или връзката с тялото е съвсем изчезнала и желанията на тялото се бъркат с тези на ума. Действително, желателно е да ставаме от масата съвсем леко гладни.
  3. Какво да ядем? Най-същественият въпрос и много чувствителна тема. В тази статия няма да се спираме детайлно на това. Това, което ще направим, е да се позовем на нашата природа. Човекът е създаден да се храни с чисто растителна храна. Знам, че това твърдение ще разочарова мнозина и това не означава, че следва да не ядем животинска храна. А да обърнем внимание на съотношението между двете. В условията на днешната цивилизация всеки може да направи своя избор като продукти. От гледна точка на генетичните кодове, заложени в нашите клетки, уместно е съотношението 60/40 растителна спрямо животинска в полза на растителната храна – до там. Всичко, което го надхвърля, вече започва да създава болестотворни процеси – малко по малко, при някои по-видимо, при други с по-бавен процес спрямо индивидуалните биологични настройки. И тогава кое все пак е оптимално най-подходящото съотношение? Като изключим изцяло животинската храна? По принцип да, но това трябва да се прави осъзнато и адекватно: а защо да е така – може да възникне въпрос, ако така ни е дадено и заложено изначално по природа? Заради условията и средата, в които се намира съвременният човек. Заради нашата дуалност, или по-точно заради обстоятелствата, които са нужни, тя да съществува. Някога, в други мистични (всъщност съвсем реални) цивилизации, за които ни загатват древните писания (и не само те), условията на живот на Земята са били други, и тогава човечеството е разполагало с достатъчно разнообразие от ресурси, с които да се храни спрямо своята природа. Сега това не е така. И това е част от замисъла, защото именно храненето е един от съществените ключове за свалянето на воала на дуалността, когато се подходи към него осъзнато и целенасочено; или пък за „заздравяването и затвърждаването, дори напластяването на пелената“, когато човек се придържа към общоприетия начин на хранене и нито се замисля, нито (желае да) се информира, нито отбира, какво да яде – както е при по-голямата част от населението. Връзката на храненето с осъзнатостта и пробуждането е по-дълбока тема и ще я разглеждаме по-нататък. И оттук въпросът – какво следва да означава това и какво бихме могли да направим, ако желаем да се храним възможно най-природосъобразно? Означава: първо, максимално чисто хранене с естествени съставки до изходния продукт. Второ, оптимална консумация ежедневно на необработена термично храна, която да изчиства организма. Трето, прием на богат набор от продукти, осигуряващ необходимите на организма нутриенти.
  4. Всичко, което не е естествен хранителен продукт, е желателно да бъде изключено. Както като добавки в храната, така и всякакви синтетични продукти или такива, претърпяли химическа обработка – от ГМО до рафинирани продукти, през синтетични добавки и изкуствено създадени нововъведения на цивилизацията, като термофилните дрожди (маята), рафинираните масла, захарта, храни и продукти за бързо хранене, всякакви технологии за бързо приготвяне и стопляне на храна с висока температура.
  5. Приготвяйте храната си максимално у дома, доколкото това е възможно. Тя носи вашата енергия. Приготвената вкъщи храна – особено с любов и грижа, носи качество, което на енергийно – а оттам и на клетъчно ниво, не може да внесе в организма храната, купена отвън. Тя зарежда вашето тяло по друг начин, особено, ако целенасочено движите намерението си в тази посока.

Към продължението на „Храненето и човешката природа“

18 март 2024 г.

Информацията е получена поточно чрез пряк ченълинг от Акашовите записи

Предоставените становища и препоръки в този материал не представляват медицинска информация и не следва да бъдат възприемани като такава. Авторът не носи отговорност за решенията и предприетите стъпки във връзка със здравословното състояние на читателя.