Храненето е много важен и съществен компонент за природата на човека. Това го знае всеки. Знае се и като цяло, какво е препоръчително да ядем, и какво не е. Има много спорни моменти по тази тема и нашата задача тук не е да защитаваме една или друга теория. Всеки сам трябва да прецени за себе си. Целта ни е друга, и тя е да разберем, какво действително е необходимо на човешкото тяло за адекватното му функциониране спрямо това, което изначално му е зададено като биологични настройки. И не на последно място – какво да направим, за да му го осигурим в най-голяма степен при съвременните условия на живот:
- Пълноценното хранене включва преди всичко разнообразна и балансирана храна. Какво означава това: прием на максимален набор от необходими нутриенти, които да задействат всички аспекти за пълноценно функциониране на органовите системи. И най-вече на мозъка като основен регулатор на жизнените процеси.
- Храненето трябва да бъде правилно разпределено през деня – и тук също ще споменем, че има привърженици на различни теории. Изначалната човешка ДНК е структурирана така, че да получава хранителни вещества с минимален прием на храна, съответно, има процеси, които регулират „складирането на хранителни запаси“ от организма. Природата е създала човека да може да оцелява при всякакви условия. Твърде честият прием на храна води до обратния ефект – отслабване, впоследствие и отмиране на природните, генетични дадености на организма на принципа „което не се използва, то атрофира“. Можем да направим аналог със закаляването, чиято цел е придобиването на устойчива, независима от външните условия терморегулационна функция на организма в неестествените за човека като билогично същество условия, в които повечето от нас живеят днес: ако този естествен механизъм не се поддържа, човек губи способността си да се приспособява към промените на средата. Или друг пример: мускулите на тялото, с които всички знаем, какво се случва, ако не бъдат достатъчно и адекватно тренирани. Нашата биология, поне на този етап, не е успяла да навакса темповете на бързия техногенен растеж, и в днешните условия на съвременната цивилизация ние трябва да се стараем максимално да „имитираме“ естествения начин на живот на човека спрямо заложените му природни механизми, ако искаме да сме здрави и енергични. Затова, спрямо тези изначални дадености е желателно храненията да не са повече от 3 пъти дневно. Формулата „по често и по малко“ не съответства на нашата природа. А като количество? То би следвало да се определя от т.нар. „ситост“ – не случайно ни е дадена като противоположност на глада. Тя ни дава ясен индикатор, кога да спрем. Въпросът е, че човек не се вслушва в нея, защото или се стреми да „се запаси“, т.е., да се нахрани добре, или е твърде зает от странични шумове и въздействия, или връзката с тялото е съвсем изчезнала и желанията на тялото се бъркат с тези на ума. Действително, желателно е да ставаме от масата съвсем леко гладни.
- Какво да ядем? Най-същественият въпрос и много чувствителна тема. В тази статия няма да се спираме детайлно на това. Това, което ще направим, е да се позовем на нашата природа. Човекът е създаден да се храни с чисто растителна храна. Знам, че това твърдение ще разочарова мнозина и това не означава, че следва да не ядем животинска храна. А да обърнем внимание на съотношението между двете. В условията на днешната цивилизация всеки може да направи своя избор като продукти. От гледна точка на генетичните кодове, заложени в нашите клетки, уместно е съотношението 60/40 растителна спрямо животинска в полза на растителната храна – до там. Всичко, което го надхвърля, вече започва да създава болестотворни процеси – малко по малко, при някои по-видимо, при други с по-бавен процес спрямо индивидуалните биологични настройки. И тогава кое все пак е оптимално най-подходящото съотношение? Като изключим изцяло животинската храна? По принцип да, но това трябва да се прави осъзнато и адекватно: а защо да е така – може да възникне въпрос, ако така ни е дадено и заложено изначално по природа? Заради условията и средата, в които се намира съвременният човек. Заради нашата дуалност, или по-точно заради обстоятелствата, които са нужни, тя да съществува. Някога, в други мистични (всъщност съвсем реални) цивилизации, за които ни загатват древните писания (и не само те), условията на живот на Земята са били други, и тогава човечеството е разполагало с достатъчно разнообразие от ресурси, с които да се храни спрямо своята природа. Сега това не е така. И това е част от замисъла, защото именно храненето е един от съществените ключове за свалянето на воала на дуалността, когато се подходи към него осъзнато и целенасочено; или пък за „заздравяването и затвърждаването, дори напластяването на пелената“, когато човек се придържа към общоприетия начин на хранене и нито се замисля, нито (желае да) се информира, нито отбира, какво да яде – както е при по-голямата част от населението. Връзката на храненето с осъзнатостта и пробуждането е по-дълбока тема и ще я разглеждаме по-нататък. И оттук въпросът – какво следва да означава това и какво бихме могли да направим, ако желаем да се храним възможно най-природосъобразно? Означава: първо, максимално чисто хранене с естествени съставки до изходния продукт. Второ, оптимална консумация ежедневно на необработена термично храна, която да изчиства организма. Трето, прием на богат набор от продукти, осигуряващ необходимите на организма нутриенти.
- Всичко, което не е естествен хранителен продукт, е желателно да бъде изключено. Както като добавки в храната, така и всякакви синтетични продукти или такива, претърпяли химическа обработка – от ГМО до рафинирани продукти, през синтетични добавки и изкуствено създадени нововъведения на цивилизацията, като термофилните дрожди (маята), рафинираните масла, захарта, храни и продукти за бързо хранене, всякакви технологии за бързо приготвяне и стопляне на храна с висока температура.
- Приготвяйте храната си максимално у дома, доколкото това е възможно. Тя носи вашата енергия. Приготвената вкъщи храна – особено с любов и грижа, носи качество, което на енергийно – а оттам и на клетъчно ниво, не може да внесе в организма храната, купена отвън. Тя зарежда вашето тяло по друг начин, особено, ако целенасочено движите намерението си в тази посока.
Към продължението на „Храненето и човешката природа“
18 март 2024 г.
Информацията е получена поточно чрез пряк ченълинг от Акашовите записи
Предоставените становища и препоръки в този материал не представляват медицинска информация и не следва да бъдат възприемани като такава. Авторът не носи отговорност за решенията и предприетите стъпки във връзка със здравословното състояние на читателя.