Към първа част на „Храненето и човешката природа“
Храненето като процес е следващата точка, която да разгледаме. Тук имаме следния съществен момент. Храносмилателният процес е сложен и същевременно простичък механизъм. От една страна, това са чисто биологичните функции на храносмилането, които тук няма да описваме. От друга страна, е енергийният аспект на храносмилането. Храната ни е необходима, за да ни снабдява с физиологична енергия.
За да работи този процес нормално, е необходимо храната да съдържа всички необходими съставки за усвояването на тази енергия и складирането ѝ като енергиен запас (натрупва се само физиологичната енергия, свободната – която можем да приемаме от Космоса, не). Еднообразното и непълноценно, небалансирано хранене не може да доведе до снабдяването на организма с всички необходими за него вещества. Оттам, той не може да изпълнява нормално заложените му по подразбиране функции. А в допълнение, самият храносмилателен процес „дърпа“, изисква енергия. И тук идва моментът за съчетаването на продуктите, за количеството и качеството на храната, които могат както да нормализират, така и да затрудняват тази дейност.
Защо толкова често ни се доспива, като хапнем на обяд? И защо именно точно на обяд? Защото като цяло претрупваме организма с храна точно в този период, когато той се нуждае от най-малко като количество – именно тогава. Обикновено се препоръчва или сутрин да се яде повече (както в старата поговорка „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, вечерята дай на врага си“), или вечер най-много като количество (примерно, при разделното хранене), а пък според една от древните източни системи, например, на обяд. Намерението ми не е да отричам която и да било теория, и насоките и съветите, свързани с нея – всеки следва да определи сам за себе си, какво да приеме и какво не. Предлагам да се позовем на природата и да се опитаме да погледнем обективно сами, какво ни показва тя.
Замислете се за човека като биологичен вид извън социално-обществените порядки и извън съвременната цивилизация. На него му е необходимо сутрин, като се събуди, да се подкрепи с нещо за през деня, да се посвети на дейността си и работата си през деня, а вечер да си отпочине и да похапне. Тоест, през деня му е необходима най-много енергия, когато би следвало да е най-активен и която да не бъде изразходвана за храносмилателни функции. Отделно и неправилното комбиниране на продуктите, които изискват различно време на обработка в стомаха. Затова, колкото по-малко, по-опростена като комбинации и по-лека е храната през деня (а и като цяло), толкова по-жизнени и енергични бихме били.
Още един момент, на който да обърнем внимание, е приемът на хранителни добавки поради недостиг на хранителни вещества. Понякога това наистина се налага, но синтетичните витамини са си синтетични витамини. Гледайте да приемате възможно най-качествена, разнообразна, пълноценна и чиста храна, и няма да имате нужда от хранителни добавки. Не забравяйте и за своето намерение. Нека то ви води по пътя на вашето пълноценно хранене. Благодарете на храната, която ядете, в мислите си, казвайте си, че тя дава най-доброто на вашето тяло, изчиства го, зарежда го с чиста енергия. Това е много важен момент за пълноценното усвояване на хранителните вещества, и можете да не се съмнявате, че вашето намерение, вашата нагласа е много по-силна и въздействаща от всякакви добавки и допълнителни хранителни вещества. Но това трябва да доставя удоволствие, като игра на благодарност, а не по задължение, като генерирате в душата си съответстващото чувство на искрена благодарност и „позволение“. Позволете на вашата храна – на принципа на Хипократ („Нека вашата храна бъде вашето лекарство“), чрез енергията на вашето намерение, на вашите мисли, на вашата благодарност, на вашето отношение – да бъде вашият лечител и пазител!
5 април 2024 г.
Информацията е получена поточно чрез пряк ченълинг от Акашовите записи
Предоставените становища и препоръки в този материал не представляват медицинска информация и не следва да бъдат възприемани като такава. Авторът не носи отговорност за решенията и предприетите стъпки във връзка със здравословното състояние на читателя.